O nama

O našoj kući

Staro seosko domaćinstvo
još od 1806.godine

Bila je jesen davne 80-te, kada sam prvi put prespavala u ”novoj” velikoj Kući Čolovića s’ početka XX veka i otkrila lepotu mira i pozitivne energije koja je očito oduvek bila spona između prirode i življa u njoj. Tada je bivša Sala koja se nalazila u centru kuće imala dva velika prozora i dvoja vrata, i služila samo za svadbe, krštenja i sahrane, u koju se ulazilo samo tiho na prstima i to izuzetno i u hitnim slučajevima da se dedi doda nešto iz njegovog “lovačkog” kredenca, bila prekrasno namalana znalačkim valjkom sa šljivama i lozom u plavoj boji, brižljivo, bogato ali minimalistički popunjena biljurnim ogledalima, kristalnim lampama i lusterom, okruglim stolom na sredini punim dedinih trofeja i kožnim stolicama u duborezu, sa klupama uz zidove unaokolo prekrivenim šarenim ćilimima, kako bi mogla da primi što više ljudi.

Jedna od prvih Singerica i požutele fotografije u politiranim drvenim ramovima na zidovima Sale, podsećali su na snagu i moć porodice koja je kuću sagradila.

Tuja, priljubljena uz stari izduženi prozor bila je simbol života, zauvek zelena. Suvo cveće, dunje i semenke od tikve, krastavca i još koječega očuvali su mirise samo u tragovima pedantno redjani na potamnele drvene prozorske ramove, dok je lipa nasred dvorišta opraštajući se sa svojim požutelim lišćem, tiho lelujala…

Ovaj smo raj zbog svoje autentične lepote ponovo oživeli, obnovili i koječime oplemenili – za generacije koje dolaze…

Mala Vrbica

Vesna Bjelica Ćurčić

Naša priča

1806 - Početak

Čolovići su bili jedna od najstarijih i najuticajnijih šumadijskih familija od samog početka XIX pa sve do polovine XX veka, koja je iznedrila ne samo brojne ugledne ličnosti, dobre domaćine, solunske borce, vrhunske intelektualce, već i sportiste svetskog ranga, na čelu sa najstarijim od petoro braće Čolović, Milisavom, kao apsolutnim i priznatim šampionom u streljaštvu između dva svetska rata…

Arhitektura

U jedinstvenom skladu a na istom mestu smešteno je u tri kružna dvorišta čitav niz starih kuća, konaka, vajata, mlekara, ambara, pratećih objekata, kačara, starih košnica, novih građevina, koje sve kao u kakvom etno selu, postavljene ali i sačuvane u svom originalnom izdanju, predstavljaju unikatni spomenik istorije, kulture i života jedne originalne, srpske porodice.

Najznačajnija je tzv. Stara Kuća, građena s početka XIX veka, odmah po Prvom ustanku, u kojoj se nalazi jedno od najstarijih, originalnih ognjišta u Srbiji, zbog čega je ovaj objekat predložen od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevca – da dobije status muzeja, tj. spomenika kulture pod zaštitom države.

Na razmaku od samo dve lipe, nalazi se tzv. Nova Kuća iz 1900-te, ukupnog stambenog prostora oko 400m2, renovirana tokom 2010-te. U donjem delu, u prizemlju, veštim spojem raskošnog ambijenta s kraja XIX veka, originalnim delovima nameštaja, očuvanim istorijski važnim familijarnim dokumentima, trofejima, unikatima, reklamama, retkim fotografijama, napravljen je pravi mali ambijentalni raj u spoju sa savremeno opremljenim prostorom, modernom kuhinjom i verandom sa pogledom na Staru Kucu.

Među brojnim eksponatima ističu se fotografija pradede braće Čolovića iz 1865. godine, rad znamenitog Anastasa Jovanovića, čija se kopija nalazi u Arhivu Narodnog muzeja u Beogradu i smatra se jednim od najstarijih portreta u nas, do danas sačuvanih, kao i spektakularno platno “Srpska Gernika” (“Serbian Guernica”) znamenitog skandinavskog slikara brazilskog porekla Hose Vasconcellosa (2,30m x 1,40m) posvećeno Srbiji i familiji Čolović.

Potkrovlje je adaptirano u nekoliko lepih, modernih apartmana, sa saunom i ateljeom kao društvenim prostorom.

U delu dvorišta, nalazi se bazen 9 x 4,5 metara, snabdeven uređajem za protivstrujno plivanje, jakuzi masažerima, kao i mini-teretana… Po mišljenju mnogih posetilaca kao i stručnjaka za turizam i istorijsko-kulturno nasledje, ovo je jedinstven ambijent koji izgleda nema konkurenciju na tzv. etno-turističkoj karti Srbije. A Šumadije – svakako.

Your cart is empty.

0 in cart
Close
Translate »