+381 62 307 867 | +381 34 531 218 | +381 63 724 17 35 info@houseofcolovic.com

O nama

seperator

Istorija, tradicija, kulturno nasledje, ali i odmor u raskošnom ambijentu XIX veka.

Od 1806...

seperator

Kuća Čolovića, smeštena na padinama Rudnika, u selu Mala Vrbica, na putu od Stragara prema Kutlovu i Kragujevcu, u Šumadiji, srcu Srbije, centralno je locirana u krugu nekada velikog imanja od blizu 150 hektara, nekadašnje braće Čolović, podseća na pravu “hacijendu”, na vremeplov srpske istorije, na savršeni, neraskidivi spoj stare seoske arhitekture i modernog vremena sadašnjeg.

Čolovići su bili jedna od najstarijih i najuticajnijih šumadijskih familija od samog početka XIX pa sve do polovine XX veka, koja je iznedrila ne samo brojne ugledne ličnosti, dobre domaćine, solunske borce, vrhunske intelektualce, već i sportiste svetskog ranga, na celu sa najstarijim od petoro braće Čolović, Milisavom, kao apsolutnim i priznatim šampionom u streljaštvu izmedju dva svetska rata…

U jedinstvenom skladu a na istom mestu smešteno je u tri kružna dvorišta čitav niz starih kuća, konaka, vajata, mlekara, ambara, pratećih objekata, kačara, starih košnica, novih gradjevina, koje su sačuvane u svom originalnom izdanju i predstavljaju unikatni spomenik istorije, kulture i života jedne originalne, srpske porodice.

Na razmaku od samo dve lipe, nalazi se tzv. Nova Kuća iz 1900-te, ukupnog stambenog prostora oko 400m2, renovirana tokom 2010-te. U donjem delu, u prizemlju, veštim spojem raskošnog ambijenta s kraja XIX veka, originalnim delovima nameštaja, očuvanim istorijski važnim familijarnim dokumentima, trofejima, unikatima, reklamama, retkim fotografijama, napravljen je pravi mali ambijentalni raj u spoju sa savremeno opremljenim prostorom, modernom kuhinjom i verandom sa pogledom na Staru Kuću.

KL

Medju brojnim eksponatima ističu se fotografija čukun-dede braće Čolovića iz 1865.godine, rad znamenitog Anastasa Jovanovića, čija se kopija nalazi u Arhivu Narodnog muzeja u Beogradu i smatra se jednim od najstarijih portreta u nas, do danas sačuvanih, kao i spektakularno platno “Srpska Gernika” (“Serbian Guernica”) znamenitog skandinavskog slikara brazilskog porekla Hose Vasconcellosa (2,30m x 1,40m) posvećeno Srbiji i familiji Čolović.

Potkrovlje je adaptirano u nekoliko lepih, modernih apartmana, sa saunom i ateljeom, kao društvenim prostorom.

U delu dvorišta, nalazi se bazen 9 x 4,5 metara, snabdeven uredjajem za protivstrujno plivanje, jakuzi masažerima, kao i mini-teretana… Po misljenju mnogih posetilaca kao i stručnjaka za turizam i istorijsko-kulturno nasledje, ovo je jedinstven ambijent koji izgleda nema konkurenciju na tzv. etno-turistickoj karti Srbije. A Šumadije – svakako.

seperator